Filtry
Cena
  • od
    do

Suszony koper włoski


Fenkuł, znany większości z nas pod nazwą koper włoski lub słodki koper od lat jest znany i ceniony za swoje właściwości lecznicze i walory smakowe. Doceniono również jego ozdobne kwiatostany, które coraz częściej możemy spotkać we florystycznych kompozycjach.

Fenkuł (Koper włoski)

Fenkuł (Foeniculum vulgare), czyli po prostu koper włoski lub koper słodki pochodzi z rodziny selerowatych. W naturalnym środowisku możemy spotkać go przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich. Pierwsze wzmianki o uprawie kopru włoskiego 5 tysięcy lat temu w Mezopotamii. Jego bardzo małe wymagania co do uprawy sprawiły, że koper rozprzestrzeniła się na całym świecie, spotkamy go również w polskich ogrodach. Fenkuł jej popularną rośliną ze względu na właściwości lecznicze oraz walory smakowe. Jego baldachowate kwiaty znajdują zastosowanie we florystyce. Dla nas pierwszym skojarzeniem z koprem włoskim jest wiejski ogródek babci, gdzie było go zawsze mnóstwo. Drobne, żółte kwiaty zdobiły rabaty, a z czasem z rośliny ozdobnej zmieniał swoja funkcję na dodatek do sałatek i potraw.

Jak wygląda fenkuł?

Koper włoski wyrasta od 100-200cm. Fenkuł posiada proste, nagie łodygi z włoskowatym nalotem. Pędy silnie rozgałęziają się, a na nich znajdziemy pierzaste liście o pochwistych nasadach. U podnuża kopru słodkiego znajduje się bulwiaste zgrubienie nazywane cebulą, która przechodzi w gruby, palowy korzeń. Od lipca do września fenkuł zakwita drobnymi, żółtymi kwiatami zebranymi na szczytach pędów w płaskie baldachy. Jesienią zapylone kwiaty kopru włoskiego przekształcają się w owoce - rozłupnie. Co ciekawe każda część kopru włoskiego jest jadalna.

Fenkuł występowanie i uprawa

Ojczyzną kopru włoskiego są państwa Basenu Morza Śródziemnego. Dziko rosnący fenkuł znajdziemy także w Afganistanie, Iranie, Pakistanie. Koper słodki nie wymaga specjalnych warunków do uprawy. Dobrze czuje się w glebie żyznej, przepuszczalnej o zasadowym odczynie. Warto, aby był osłonięty od wiatru, a jego stanowisko było odpowiednio nasłonecznione. W trakcie suszy warto pamiętać o regularnym podlewaniu. Wysiewamy koper na przełomie kwietnia i maja. Fenkuł jest byliną, ale z racji, że nie jest odporny na mróz w Polsce uprawiany jest jako roślina jednoroczna. Koper włoski jest odporny na szkodniki i choroby. Przepięknie sprawdza się na rabatach w ogrodach rustykalnych, naturalistycznych, gdzie pełni role rośliny ozdobnej.

Koper włoski - jak wykorzystać?

Fenkuł włoski jest ceniony przede wszystkim w kuchni. Jest warzywem, którego każda część jest jadalna i wykorzystywana w przepisach: świeże, pokrojone liście dodajemy do surówek i warzyw, bulwę fenkułu możemy dodać do sałatek lub zeszklić na maśle i potraktować jako bazę do potraw, nasionami kopru włoskiego przyprawiamy smażone mięso i ryby. Fenkuł posiada charakterystyczny anyżowy aromat. Olejek z kopru włoskiego znajduje zastosowanie w aromatyzowaniu alkoholi i wyrobów cukierniczych. Właściwości lecznicze fenkułu były już znane w starożytnej Grecji i Rzymie. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jest bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy. Napary i herbaty przygotowywane z nasion kopru włoskiego wspomagają układ pokarmowy, zaleca się ja niemowlętom, które mają problemy z kolkami.

Z jakimi suszonymi roślinami komponować koper włoski?

Suszone kwiaty kopru włoskiego zostały docenione we florystyce i rękodziele, ze względu na walory estetyczne. Suszone baldachy kopru włoskiego przypominają kopułki, które są pojedynczo osadzone na sztywnej łodydze. Suszony fenkuł znajdziemy w bukietach żywych kwiatów oraz suszonych. Bielony koper włoski pięknie wygląda w aranżacjach ślubnych. Zasuszone baldachy wykorzystuje się w wiankach świątecznych i stroikach. Suszony fenkuł warto skomponować z ostróżką, dmuszkiem jajowatym, suszonym lnem. Intrygujący kształt kwiatostanów sprawia, że koper jest świetną samodzielną naturalną dekoracją - najlepiej umieścić go w szklanym wazonie. Pamiętaj, że wymienione suszki są tylko sugestią, nie bój się eksperymentować i łączyć najróżniejszych gatunków suszonych i żywych roślin.

Dlaczego warto wybrać suszony koper włoski z Secca?

  • Najwyższa jakość - fenkuł pochodzi z zaprzyjaźnionego europejskiego ogrodnictwa specjalizującego się w roślinach suszonych i stabilizowanych, co zapewnia im autentyczność i najwyższą jakość.
  • Uniwersalność - koper włoski doskonale komponuje się z innymi suszonymi roślinami, tworząc niepowtarzalne kompozycje dekoracyjne.
  • Naturalne piękno - oryginalny wygląd suszonego kopru wprowadzi do każdego wnętrza odrobinę natury i uroku

W ofercie Secca znajdziecie fenkuł w wersji bielonej i jasnoróżowej z zaprzyjaźnionego ogrodnictwa z Włoch (ojczyzny kopru włoskiego). Dostępny jest w pęczkach ok. 100g, łodygi mają długość 60-70cm. W bukiecie znajduje się ok. 20 zasuszonych baldachowych kwiatostanów kopru. Jeśli posiadasz działalność pamiętaj, że możesz skorzystać z hurtowni suszonych kwiatów Secca B2B, gdzie znajdziesz specjalny cennik dla firm oraz system rabatowy.

 
Waluty
do góry
Shop is in view mode
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl